Интериорен дизайн by Neda Style
Neda Style e студио за интериорен дизайн, проектиране и реализация. Сбъдни мечтата си за стилен и функционален дом с интериорен проект от Neda Style.

Въздействието на цвета в интериора

Избора на цветовата гама в обзавеждането и изграждането на интериорния дизайн в едно помещение не е лека задача. Без значение дали ще се използва акцентиращ контраст или ще се работи в по-неутралното, или спрямо избрания интериорен стил, постигането на добри резултати  в интериорния дизайн изисква познание в цветовото съчетание.

Цветовите пропорции играят важна роля за постигането на хармония и създаването на експресивност в интериорния дизайн.

Ето и няколко правила, които е хубаво да следваме:

Важно е човек да бъде обкръжен не само с ярък и силен тон, а от няколко оттенъка. Добре е ярките цветове да присъстват в по-малък обем и да играят ролята на акценти. Разбира се, всяко правило в интериорния дизайн си има изключение! Ако избираме цветове за просторно голямо по квадратура помещение, няма да сбъркаме ако използваме предимно ярък или силен тон. В интериорния дизайн се срещат и похвати, в които се използват тъмни и силни цветове,като основни и преобладаващи и в много малки пространства, като по този начин се засилва усещането за малкото,  придавасе илюзия за уединеност и се поодсилва акцента от светли цветове.

 

Едни цветове имат способност да разшеряват пространството други да стесняват, но трябва да знаем, че всичко зависи от светлината и позиционирането им. Начина на подредба на цветовете и текстурите в пространството има силата да променя перспективата. Можем да направим стаята да изглжда по-висока, по-дълга, по-широка или да подчертаем определен елемент.

Ще разгледаме няколко варианта, в които пространството се промяна от цвета.

светли цветове в инетриора

За постигане усещане за повече пространство в интериорния дизайн използваме светли и студени цветове.Светлите тонове, ще отразят светлината и ще създадат илюзия за по-голямо пространство.

светли тонове в интериора

влиянието на светлите тонове

От друга страна ако искаме стаята да изглежда по-малка, компактна и уютна, да създава усещане “като в пашкул“, използването на по-силни и тъмни цветове за стени, тавани  и други повърхности ще свърши работа.

интериор с тъмни цветове

интериор на спалня в тъмни тонове

Уплътняване с цвят интериора на спалнятата

Тъмните цветове поемат по-голямата част от естествената  светлина на интериора и създават усещане за затвореност, уединение, завършеност. Могат да бъдат много полезни  в определени концепции за интериорен дизайн. Уплътняването на пространството с тъмни цветове в някои стилове е задължително. Много често се използва в интериорния дизайн на обществени помещения за засилване на определени светли акценти. Добри резултати се постигат и в интериора на спалнята, някои дневни, кухни, бани и др.

тъмни цветове на стените и таваните

интериорен дизайн- заведение

Интериор на заведение  уплътняване на пространството с цветовете.

Да видим какво постигаме в интериора ако „спуснем „ тавана в друг цвят или материал.

Когато боядисаме тавана в по-тъмен цвят или използваме друга текстура на  материал,  създаваме илюзия на намаляване на височината на интериора, но това  може да направи пространството по-приятно и да осигури приятно усещане. По-тъмния таван в интериорния дизайн може да допринесе за създаване илюзия на по-голяма дължина или дълбочина на помещението. А използването на този приятен похват на интериорния дизайн за високи помещения е  просто препоръчителен.

цветове в интериора

тавана в интерира

Използването на друга текстура или цвят за високия таван в интериорния дизайн.

дървен таван в интериора

Дървен таван за акцент в интериора.

Как да създадем илюзия за по-високо помещение? За да създадат впечатление за височина в едно помещение, интериорните дизайнери  изберат по-тъмен цвят или текстура за стените, а тавана остават в бяло.

илюзия в интериора по-висок таван

Създаване усещане за по-високо помещение в интериорния дизайн.

Сега да създадем впечатление за по-широко пространство в интериора.

В интериорния дизайн с използването на различни похвати можеш да постигнеш много само с цветове. Използваме по-тъмен цвят за тавана и насрещната стена, а за другите  стени избираме по-светли тонове.

Цветове в интериора влияние

Разширяваме пространството в интериора.

 

разширяване с цвят в интериора

Разширяваме интериора само с цвят

рразширяваме-интериора

Разширяваме интериора с еднакъв материал на насрещната стена и тавана.

Стесни  пространство в интериора и акцентирай на по-светлата стена.

пространство-цвят-интериорен-дизайн

Стесняваме пространството и предаваме дълбочина в интериорния дизайн.

интериорен акцент

Дълбочина и акцент

Можем да предадем дълбочина на интериора или да стесним пространството, като оставим насрещната стена и тавана в по-светли цветове, а другите стени завършим в тъмни цветове или текстури .

Предаваме дълбочина-дължина и акцент в интериора.

Ако боядисаме в по-тъмно всички стени и тавани в интериора и оставим насрещната стена в бяло или в доста по-светъл цвят или материал, ще постигнем усещане за продължителност . Получава се много добра основа  за акцент.

пространство-интериор

Дълбочина и акцент в интериорния дизайн.

Предаваме ширина и скъсяваме пространството в интериора.

 

 

цветове в интериора

Скасяваме пространството и създаваме усещане за повече ширина

Цветово въздействие в интериора

Скъсяваме и визуално разширяваме пространството в интериора.

 

Още един метод за визуална промяна

скъсяване на стените

Скъсяването на стените в интериора .

на пространството в интериорния дизайн с цвят. Използването декоративна боя в долната част на стените. Имитира се декоративна ламперия или фриз и се създава приятен акцент, чиято обиколка в пространството си играе със зрителното ти възприятие .