Интериорен дизайн by Neda Style
Neda Style e студио за интериорен дизайн, проектиране и реализация. Сбъдни мечтата си за стилен и функционален дом с интериорен проект от Neda Style.

Blog

дневна тв дизайн

Дизайн на TV стена в интериора на дневната

Една от основните зони в интериорния дизайн на дневната днес е тв стената. Къде и как да разположим телевизора и други технически оборудвания за интерактивно забавление и домашно кино в дневната си остава водещ въпрос в проектирането на интериора в дневната. Добрия резултат в интериора на дневната, всъщност е резултат от дизайна на Тв къта  и кореспондирането му със зоната с меката мебел.

Къде да позиционираме ТВ къта в интериорния дизайн на дневната?

Този отговор зависи от какви размери разполагаме за оформянето на този кът, особено когато интериорния дизайн на дневната е в едно помещение, обединяващо функционалните зони на трапезария и кухня. В този случай много внимателно трябва да изберем на коя зона ще отдадем преимущество в квадратурата и коя ще ощетим, имайки в предвид нашите ежедневни навици за експлоатация на интериорния дизайн в част “ ден“.

 Ако сърцето на интериорния дизайн е зоната с мекия кът, то дизайна на тв стената е неговия хоризонт.

Ако все още не можете да се откажете от лошия навик да гледате телевизия докато се храните, докато сте на масата със семейство и приятели и искате да имате видимост към ТВ къта в дневната има решение за Вас. Съществуват няколко варианта на системи за монтиране на телевизора на стена с възможност за завъртане на 45 или 180 градуса. Но никога не забравяйте, че телевизора не е най-важното нещо във функционалното разпределение на Вашия интериорен дизайн

“Къде” е и първият въпрос, не само, когато  не разполагаме с голямо пространство. Нашия съвет е : не ощетявайте квадратурата за позициониране на  кът с мека мебел или квадратурата за трапезария или кухня.

дизайн на тв стена
Правилно позициониране на Тв стена в интериора на дневната, дизайн с много място за съхранение и видимост на тв от зоната на мекия кът и трапезарията

Колкото и голям Тв кът да оформите, ако няма от къде да му се наслаждавате неговия размер няма да бъде оправдан.

Относно “ Къде“, не е добра опция телевизор пред прозорците или срещу тях, това може да бъде опция само ако нямате друг вариант във функционално разпределение на интериора. Най- добрият вариант за позициониране тв кът е срещу  дългата част на меката мебел, и ако това е и най-дългата стена в интериора на дневната, честито, можеш да получиш отлични резултати в интериорния дизайн на тази зона.  

В този вариант имате една  дълга стена с видимост от зоната на мекия кът  и трапезарията, която можете изцяло  да усвоите със шкафове и етажерки, място за тв, място за съхранение, декорация и акцент в интериора. Тук вариантите са много. За да оформим един изчистен дизайн за зоната с ТВ, трябва да разделим конфигурацията от шкафове на горна и долна линия. Хубаво е дълбочината на долния ред да бъде по-голяма. Височината на долния ред тръгва от 35/40см надолу. Оставяме отворена част за поставяне на допълнителни тв устройства, имаме опция да вдигнем конзолно долния ред шкафове да скрием осветление и тн.

Може да използваме гръб между двата реда шкафове за тв къта или да се използваме гръб с малко по-големи размери от телевизора само зад него. Може да затворим отгоре до долу със шкафове и да оставим лек акцент с етажерки.

Втория вариант нямата голяма линейна дължина за дизайна тв стена и тази зона ще се оформи с само с плот или  долен ред шкафове вдигнати конзолно или не, гръб  като акцент е добра опция в този вариант. Модулната конфигурация за тв-кът, може  да е само с един ред шкафове вдигнати от пода комбинирани с линия от гръб и декоративни рафтове. Редуваме два вида текстури и резултата няма как да не е добър.

Най-добрия вариант за дизайн на Тв- къта е оформянето му с модулна конфигурация на стена /срещу меката мебел/ с не по-малка дължина 180см , всичко допълнително като дължина, което можем да си позволим без да ощетяваме другите функционални зони, ще ни гарантира наистина  добри резултати.

Избора на оформяне на тв стена е без ограничения, тук можете да проявите много творчество, но е хубаво да се съобразите с избрания стил за развитие на  бъдещия интериорен дизайн, с функционалността и  съизмеримостта на този кът.

След като позиционираме къде да се развива дизайна на нашия кът за забавление втория въпрос на който трябва да си отговорим е  “Какво“ ще включва този кът. Много внимателно трябва да изберем размера на телевизора. По стандарт трябва да умножите по седем пъти височината на екрана, за да получите разстоянието, от него до очите ни. Пример: ако сте избрали 32‘ телевизор, височината на екрана без рамката е 40см то разстоянието от него до облегалната част на вашата мека мебел трябва да е 280см.Имайте в предвид ,че не можете да намалите това разстояние  по-вече от 6 пъти височината на екрана.

Днес Тв кътът не е просто един телевизор с различни размери. Този кът се е превърнал в домашно кино и ние искаме да интегрираме в него най-различни технологични опции. Трябва много внимателно да изберем как да скрием окабеляването и допълнителните устройства, да осигурим необходимото място и достъп за тях.

Редувайте затворени шкафове с отворени рафтове и нисши,  симетрично или не , използвайте фантазията в съчетанието на материалите. Ще разгледаме няколко варианта за оформяне на тв стена, като се надяваме да са ви полезни и следвайки няколкото прости правила да интегрирате правилно дизайна на този кът в цялостния интериорен дизайн  на дневната.